7 stappen voor het kiezen van de ideale schutting

Ben je op zoek naar de ideale schutting maar heb je last van keuzestress? Dat is niet zo vreemd.. er zijn  overweldigend veel keuzes. Daarom helpen we je graag op weg met deze checklist.

1. Het materiaal voor de schutting

  • Hout: Hout is een populaire keuze, maar hout vraagt wel om meer onderhoud.
  • Hout-betonsysteem: Kies je voor het hout-betonsysteem dan heb je houten tuinschermen met betonnen palen.
    Deze schutting is duurder maar je hebt geen last van rottende palen in de grond. De keuze in het hout-betonsysteem is groot, voor iedere tuin is er een schutting te vinden.
  • Betonschutting: Liever een volledige betonschutting? Het is een flinke investering maar je zult heel lang plezier hebben van je aankoop.
een volledig houten schutting
een volledig houten schutting
een hout-betonsysteem schutting
een hout-betonsysteem schutting
een betonschutting
een betonschutting

2. Een houtsoort kiezen voor de schutting

Kies je voor een volledig houten schutting of een schutting met houten schermen en betonpalen dan heb je keuze uit een aantal verschillende houtsoorten. We geven je een paar tips waar je aan moet denken bij het kiezen van de houtsoort:

  • Grenenhout: Ons grenen hout is geïmpregneerd waardoor het geschikt is om buiten te gebruiken. Het heeft een licht bruine kleur en zal na verloop van tijd grijs verkleuren. Het is de voordeligste houtsoort.
    Alle geïmpregneerde tuinschermen >>
  • Douglas: Onze Douglas schermen hebben een mooie licht roze kleur wat heel mooi combineert met de groene planten in je tuin. Het hout zal na verloop van tijd vergrijzen, als je dit niet mooi vind kun je Douglas schermen behandelen waardoor ze mooi van kleur blijven.
    Alle douglas tuinschermen >>
  • Red class Wood: Red class Wood is relatief nieuw en wordt steeds vaker gebruikt als alternatief voor Douglas. Het heeft dezelfde mooie licht roze kleur maar is iets voordeliger dan Douglas hout.
    Alle Red Class Wood tuinschermen >>
  • Hardhout: Hardhouten tuinschemen zijn de duurste optie maar hebben de langste levensduur. Hardhout heeft een mooie roodbruine kleur en geeft een luxe uitstraling aan je tuin. Hardhout kun je ook behandelen zodat het niet zal vergrijzen.
    Alle hardhouten tuinschermen >>
  • Zwarte tuinschermen: Zwarte tuinschermen zijn onwijs populair. Het geeft een mooi contrast met de groene beplanting in je tuin. Zwarte tuinschermen passen zowel in een landelijke stijl als in een moderne tuin.
    Alle zwarte tuinschermen >>
schutting geimpregneerd tuinhout schermen
schutting geimpregneerd tuinhout schermen
schutting douglas tuinschermen
schutting douglas tuinschermen
schutting met red class wood tuinschermen
schutting met red class wood tuinschermen
schutting met hardhouten tuinschermen
schutting met hardhouten tuinschermen

3. Veel privacy of meer doorkijk mogelijkheden?

Hoeveel planken op een tuinscherm heb je nodig? Het aantal planken op een tuinscherm bepaald hoeveel doorkijk te hebt. Wil je heel veel privacy kies dan voor het 23 planks tunscherm, hier kijk je niet meer doorheen. Er zijn ook tuinschermen waar geen tussenliggers zijn, de planken zitten tegen elkaar aan geschroefd. Een groot voordeel van deze schermen is dat er dus ook geen klimop doorheen kan groeien. Wil je een meer open schutting kies dan bijvoorbeeld voor een 19 planks tuinscherm. Je kan ook mooi afwisselen met bijvoorbeeld een draadscherm om een speels effect te creëren met groene klimplanten.

4. Kosten delen met de buren?

Wil jij een nieuwe schutting? Dan willen je buren misschien wel mee betalen, zij krijgen dan immers ook een nieuwe schutting. Probeer samen de ideale schutting te vinden voor beide tuinen en je kunt de kosten delen. Dit kan een heleboel geld schelen waar je weer andere leuke dingen van kunt doen om je tuin helemaal in te richten naar jouw persoonlijke smaak. Lees hier ook een artikel over schuttingen bij nieuwbouw woningen.

5. Verdiep je in de regels van de gemeente

In de meeste gemeenten geldt de regel dat een schutting niet hoger mag zijn dan 2.00 meter. Er zijn echter situaties waar andere regels gelden, bijvoorbeeld een schutting in je voortuin. Om vervelende situaties te voorkomen, zoals het moeten verwijderen van je schutting of ruzie met je buren, vraag bij je gemeente wat wel of niet mag. De eisen verschillen per gemeente. Dus het is altijd belangrijk om navraag te doen bj de gemeente waar je de schutting wilt plaatsen.

6. Het plaatsen van een poort.

Denk ook goed na over een poort. Heb je een poort nodig is het wellicht mooi om er een te kiezen in dezelfde houtsoort als je schutting. Behalve de houtsoort moet je ook nadenken over het formaat van de poort. Poorten zijn er in verschillende afmetingen. Als je bijvoorbeeld met een scooter door de poort wilt gaan is het verstandiger om een iets bredere poort te kiezen. Je kan ook behoefte hebben aan een dubbele poort, wanneer je bijvoorbeeld je auto veilig achter de poort wilt parkeren.

7. Zorg dat goedkoop geen duurkoop wordt.

Tot slot: zorg dat goedkoop geen duurkoop wordt. Houdt bij het berekenen van de kosten ook de levensduur van de schutting in gedachten. Een schutting kan heel goedkoop zijn. maar als deze toch vele jaren korter meegaat dan een iets duurdere optie, ben je op de lange termijn toch meer geld kwijt. Denk dus goed na overje verwachtingen omtrent de levensduur van een schutting.